Blog

Retinol

Retinol

Retinol avagy a csodaszer

Ha egy picit is érdekel az “AGE LATER”, akkor mindenképp ki kell próbálnod a retinolt. A napi hidratáló fényvédő használata mellett a legbiztosabb és legbizonyítottabb dolog, amit tehetsz hosszú távon az egészséges és fiatal bőrért. Könyvtárnyi szakirodalom támasztja alá a, csak kérdezd meg bármelyik bőrgyógyászt, olavass utána bármilyen tudatos, tudományos bőrápolással foglalkozó helyen, ebben az egyben gyakorlatilag mindenki egyetért: a retinol működik.

 

A retinol belülről a bőr mélyebb rétegeiből kifelé stimulálja a sejtmegújulást. Különböző erősségben létezik:

 1. retinil palmitát: nagyon gyenge, nem is igazán mondható retinolnak, hiszen a Vital C termékekben is megtalálható.
 2. retinol a tiszta A-vitamin szinonímája. Maga a retinol nem aktív molekula, de szerencsére a bőrben lévő enzimek (két lépésben) átalakítják retinolsavvá. Az átalakulás után pedig ugyanazt csinálja, mint a retinolsav, vagyis fiatalos működésre programozza át a bőrsejteket. Az átalakítás nem megy a leghatékonyabban, az általánosan elfogadott közelítés szerint a retinol 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav. Vagyis egy 1% retinol szérum hasonlóan hatásos, mint egy 0,1-0,05%-os retinolsav szérum (ez brutál erősnek számít a kis számok ne tévesszenek meg!).
 3. retinol sav: nagyon erős, aktív molekula, amit a bőr sejtjei értelmezni tudnak és az ő parancsára a bőrsejtek mindenféle jó dolgot kezdenek el csinálni, például több kollagént termelnek.

 

Retinol jótékony hatásai:

 • kollagénvesztés megelőzése
 • stimulálja a fibroblasztokat
 • sejt kommunikátor: segíti a károsodott sejteket visszatéríteni a normális funkcióhoz
 • segít halványítani az aknés hegeket
 • kisebbíti a tág pórusokat
 • ráadásul antioxidáns hatása is van, amivel pedig lelassítja a meglévő kollagén lebomlását, szóval duplán is elősegíti a bőr egészséges kollagéntartalmát
 • emellett sok más fontos bőrben lévő fehérje és GAG (vízmegkötő anyag) termelődését is serkenti, és hosszabb távú használattal nemcsak feszesebb és kisimultabb, de hidratáltabb is lesz a bőr a retinoltól
 • ha ez nem lenne elég a retinol szintén fontos hatása, hogy szabályozza a bőrsejtek osztódását, felgyorsítja a felső réteg megújulását, aminek a pigmentfoltok halványításában, pattanások elleni küzdelemben és a bőrfelszín simaságában is szerepe van.

 

Hány éves kortól lehet használni?

Sokan azt hiszik, hogy az anti-aging termékeket ráérnek majd akkor, ha 40+-os az ember, vagy mikor a mélyebb ráncok már komoly problémát jelentenek. Ez egyáltalán nincs így! Ezért már a 20-as években érdemes elkezdened egy gyengébb retinolos terméket, 25 felett már erősen ajánlott és 30 felett pedig igazi must have.

 

Hogyan válasszunk retinolos terméket?

Kedves látogatóm most, hogy végig olvastad a retinol jótékony hatását, máris azon gondolkodsz, hogy a minél több annál jobb, de ez nem mindig van így, ahogy a retinolnál sem. A retinolhoz hozzá kell szoktatni a bőrt, fontos, hogy mindig esténként használjuk és nappal használjunk fényvédős hidratálót, mivel picit növelheti a bőr fényérzékenységét. Lehetőség szerint ne nyáron kezdjük el hozzászoktatni a bőrt. Egy jó tanács, ha érzékeny, irritálna, hámlana, akkor vissza kell venni belőle, illetve nagyon jó az Ageless hyaluronci filler terméke, melyet vagy a retinol alá tehetsz, vagy összekeverve. Bátran lehet vele kísérletezni, kezd mindig kevesebbel, erre nagyon jó az Ageless overnight maszkja, mely 2% kapszulába zárt retinolt tartalmaz. Nem kell napont használni, elegendő heti 2-3 alkalommal. Fontos, ha nyáron fényvédő mellett használjuk a nyaralás előtt, vagy aktív napon való tartózkodás esetén 2-3 héttel előtte függeszzük fel a használatát.

A hozzászólási lehetőség jelenleg zárolva van.